ΠΗΛΙΟ
Η Ζαγορά

Η Ζαγορά είναι χωριό του ανατολικού Πηλίου και έδρα του δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου του νομού Μαγνησίας και απέχει 47 χιλιόμετρα από την πόλη του Βόλου. Είναι το μεγαλύτερο χωριό του Πηλίου με 2.074 κατοίκους και αποτελείται από τις συνοικίες του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Κυριακής, της Αγίας Παρασκευής ή Περαχώρας και της Σωτήρας. Αιωνόβια πλατάνια, τρεχούμενα νερά, αρχοντικά και παραδοσιακά καφενεία είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της Ζαγοράς και το αντιλαμβανόμαστε ήδη από την πρώτη στροφή μετά τα Χάνια.

H Ζαγορά είναι αυθεντικά πηλιορείτικη με επιβλητικά αρχοντικά, πέτρινες βρύσες και εντυπωσιακά δημόσια κτίρια που μαρτυρούν τη μακραίωνη ιστορία του χωριού. Επάνω στην πλατεία βρίσκεται η βιβλιοθήκη της Ζαγοράς, που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα και φιλοξενεί στα ράφια της σχεδόν 3.000 τόμους, χάρτες και έγγραφα του 17ου και 18ου αιώνα και αποτελεί, μαζί με το Ελληνομουσείο, που είναι το παλαιότερο σχολείο του Πηλίου, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Πηλιορείτικα εδέσματα

Η πηλιορείτικη κουζίνα είναι ξακουστή σε όλη την Ελλάδα και θα έχετε την ευκαιρία να τη γευτείτε σε πολλά εστιατόρια. Δοκιμάστε κεφτεδάκια, λαχανοντολμάδες, κλέφτικο στη γάστρα, χυλοπίτες φούρνου αλλά και το διασημότερο πιάτο του Πηλίου..το σπεντζοφάι, που γίνεται από ντόπια λουκάνικα.

Στα τσιπουράδικα και τα ουζερί της περιοχής θα γευτείτε πολλούς θαλασσινούς μεζέδες και ψάρια, ενώ πολύ δημοφιλείς είναι οι καραβιδομακαρονάδες στα παραλιακά χωριά. Σε όλα τα χωριουδάκια θα βρείτε τα διάσημα μήλα “Ζαγορίν” του χωριού, αλλά και μέλι, γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες που παρασκευάζουν οι κάτοικοι του χωριού.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Πώς να φθάσετε
Οδικώς

Μπορείτε εύκολα να φτάσετε στο Βόλο ακολουθώντας την Εθνική Οδό και από εκεί η πρόσβαση στη Ζαγορά μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Η πρώτη και συντομότερη διαδρομή είναι αυτή μέσω Πορταριάς και Χανίων. Η δεύτερη διαδρομή είναι μακρύτερη, αλλά πιο ομαλή και είναι αυτή που ακολουθούν συνήθως οι επισκέπτες της Τσαγκαράδας.

Ακολουθείτε την παραλιακή διαδρομή από τον Βόλο μέχρι και τα Καλά Νερά στα οποία στρίβετε αριστερά για Μηλιές και στη συνέχεια για Τσαγκαράδα. Σε περίπτωση που προτιμάτε να ταξιδέψετε με λεωφορείο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το ΚΤΕΛ Βόλου για τα δρομολόγια προς το χωριό. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το ktelvolou.gr

Με αεροπλάνο
Εάν έρχεστε στο Πήλιο από το εξωτερικό, θα πρέπει να γνωρίζετε πως υπάρχει αεροδρόμιο στην Νέα Αγχίαλο (VOL), μια μικρή πόλη 19 χλμ από το Βόλο, που εξυπηρετεί πτήσεις από και προς διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις. Εκεί μπορείτε να ενοικιάσετε αυτοκίνητο στην υποδοχή ή με ένα λεωφορείο του αεροδρομίου να φτάσετε στην πόλη του Βόλου.
Με τρένο
Μπορείτε να έρθετε στο Βόλο με τρένο και έπειτα οδικώς να φτάθεσε στον οικισμό της Ζαγοράς. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ελέγξετε τα δρομολόγια τραίνων στο trainOSE.gr.